Migranten en mantelzorg

Mantelzorg is de zorg die onbetaald, en uit liefde, noodzaak, verantwoordelijkheid en/of persoonlijke betrokkenheid wordamwahtt geboden aan iemand die hulp behoeft. Het is zorg die meer vraagt dan in een persoonlijke of sociale relatie gebruikelijk is. In veel migrantengemeenschappen is dit heel vanzelfsprekend. Dat kan komen door de cultuur waarin onderlinge zorg wordt gezien als vanzelfsprekend onderdeel van samenleven, maar ook door migratie, waarin onderlinge ondersteuning van belang is om je te kunnen handhaven in de nieuwe samenleving. In onze samenleving kunnen mantelzorgers overbelast raken en hebben ze zelf extra ondersteuning nodig.                        

Voor mantelzorgers van mensen met psychische problematiek in de Turkse en Marokkaanse gemeenschap in Utrecht organiseert Steunpunt GGZ groepen voor onderlinge ondersteuning.
Die groepen komen wekelijks bijeen in de buurt. De bijeenkomsten zijn gericht op ontmoeting, uitwisseling van ervaringen en het vergroten van kracht. De deelneemsters aan de groepen steunen elkaar bij hun taken thuis en bieden een rustpunt in de week waar even aandacht voor jezelf is.
Af en toe gaan de groepen ook iets gezelligs doen samen buiten de deur, om de gedachten te kunnen verzetten.

De Marokkaanse groep wordt georganiseerd op Kanaleneiland en in Ondiep in samenwerking met Al Amal: belangstelling? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">.

De Turkse groep wordt georganiseerd in Overvecht in samenwerking met het Doe Mee centrum De Gagel: belangstelling neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">.

Download hier de folder