Mgr. v.d. Weteringstraat 132a
3581 EN te Utrecht
T 030 - 23 69 320 (algemeen nummer)
T 030 - 2 333 884 (consulententeam)
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

IGZ wil geen eenzame opsluiting meer

Ggz-instellingen zijn er de afgelopen jaren niet in geslaagd het aantal separaties drastisch terug te dringen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie vraagt nu van alle ggz-instelligen dat zij in 2012 geen separaties in de vorm van eenzame opsluiting meer toepassen.

De ggz stelde zich in 2008 ten doel het aantal separaties jaarlijks met 10 procent te verminderen. Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat vanaf 2010 de afname in separaties stagneert. In 2009 werd de 10 procent afname van het aantal separaties nog wel gehaald, maar in 2010 lukte dit niet. Toen was de afname 5,5 procent. Die stagnatie zet door in 2011.

Onderzoek
De inspectie heeft van 2008 tot 2011 alle 164 psychiatrische opnameafdelingen in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland doorgelicht op het onderwerp separeren. De aanleiding was dat er in verschillende ggz-instellingen in Nederland heel verschillende separeerpraktijken bestonden.

Separatie
De inspectie wil dat de ggz per 2012 geen gebruik meer maakt van separeren in de vorm van eenzame opsluiting. Alleen als er sprake is van separeren met 24-uurs toezicht, bijvoorbeeld via camerabewaking, kan de separeercel nog worden gebruikt. De instelling of hulpverlener moet dan wel aantonen dat separeren noodzakelijk is voor een patiënt. De separatie moet zo kort mogelijk duren. De inspectie gaat steekproefsgewijs na, op basis van aangekondigde en onaangekondigde bezoeken, of de genoemde maatregelen worden uitgevoerd.

GGZ Nederland
GGZ Nederland heeft laten weten dat deze aangescherpte regels voor separeren in 2012 moeten worden doorgevoerd bij de ruim honderd bij GGZ Nederland aangesloten instellingen. (Zorgvisie - Annelies Vermeulen)