Mgr. v.d. Weteringstraat 132a
3581 EN te Utrecht
T 030 - 23 69 320 (algemeen nummer)
T 030 - 2 333 884 (consulententeam)
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Crisiskaart-akkoord legt bodem voor structurele financiering

Meer zelfmanagement, ook bij crisis en crisispreventie. Onder dat motto hebben het Landelijk Platform GGz en de beroepsgroepen in de GGZ een gezamenlijke verklaring ondertekend waarmee zij het gebruik van een crisiskaart willen bevorderen. Cruciaal volgens de verklaring is een eerder opgesteld basisdocument waarin is vastgelegd wat een crisisplan en een crisiskaart is, wat de kenmerken zijn en voor ze bedoeld zijn. Het akkoord opent de weg voor een adequate en structurele financiering. Hiervoor hopen GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland uiterlijk per 2015 met een werkbare oplossing te komen.crisiskaart

ervaringsdeskundig

(Ervarings)deskundige consulenten staan cliënten bij in het opstellen van hun persoonlijke crisiskaart. Maar daarnaast zijn ze belangrijk voor behoud en ontwikkeling van de kwaliteit, constateren de ondertekenende partijen: het Landelijk Platform GGz, GGZ Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen (V&VN SPV)

neem je crisis in eigen hand

Een crisiskaart is een klein persoonlijk document op bankpasformaat waarop staat hoe zorgverleners, omstanders en naasten kunnen (be)handelen als er een (psychische) crisis optreedt. Bijvoorbeeld bij een paniekaanval of een psychose. Op dat moment kan een cliënt immers te zeer van streek zijn om duidelijke informatie te geven. Door een juiste bejegening, zorg en praktische hulp of medicatie kan een crisiskaart helpen erger te voorkómen. Zo is het een instrument dat bijdraagt aan goede zorg wanneer zich toch een crisis voordoet, maar belangrijker nog voor veel cliënten is het ook een instrument dat helpt om een crisis te voorkomen.

In Utrecht is het Steunpunt GGZ de instantie die criskaarten opstelt. Voor meer informatie, neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bent u benieuwd wat de betekenis van de crisiskaart is voor mensen die er een hebben? Lees dan het verhaal van Myriam: 'Crisiskaart geeft me een veilig gevoel'.