Mgr. v.d. Weteringstraat 132a
3581 EN te Utrecht
T 030 - 23 69 320 (algemeen nummer)
T 030 - 2 333 884 (consulententeam)
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Impact op familieleden van mensen met psychische problemen is groot

De zorg om een familielid met psychische problemen kan een grote impact hebben op de directe familie. Dit blijkt uit een enquête van Fonds Psychische Gezondheid voor de Landelijke Dag Psychische Gezondheid.

In maar liefst 95% van de gevallen zorgen de psychische problemen van een familielid voor belemmeringen in hun eigen leven. Een derde van de respondenten geeft aan zélf psychische problemen te ervaren door de zorg om hun familielid.

Betrokken familielid

Jean-Pierre van de Ven, psycholoog van Fonds Psychische Gezondheid: “Bij maar liefst 95% van de 1.546 respondenten zorgen de psychische problemen van hun familielid voor belemmeringen in hun eigen leven. Opmerkelijk is dat een derde van de ondervraagden zélf psychische problemen ervaart door de impact van de relatie met hun familielid. Zij ervaren bijvoorbeeld klachten als angst en somberheid. Depressieve gevoelens en een burn-out komen bij familie en vrienden van mensen met psychische stoornissen ook regelmatig voor. Er kan niet genoeg aandacht zijn voor het belang van de steun van naastbetrokkenen”.

De uitkomsten van de enquête waren aanleiding een online campagne te starten met als thema: “Zorg om een ander. Zorg voor uzelf”. Deze begint vandaag op psychischegezondheid.nl/familie. Op de website krijgen familieleden van mensen met psychische problemen informatie en tips om goed voor zichzelf te blijven zorgen.

WMO

Dit gegeven is van belang gezien de belangrijke rol die in de WMO is weggelegd voor familieleden als mantelzorger. Mantelzorgers van mensen met psychiatrische problematiek lopen kennelijk in de huidige situatie al risico om zelf gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Of dat na 1 januari 2015 beter wordt als veel mensen met psychiatrische problematiek overgaan van AWBZ naar WMO is nog onduidelijk. Gemeenten hebben in ieder geval de opdracht om matelzorgers actief te ondersteunen.