Mgr. v.d. Weteringstraat 132a
3581 EN te Utrecht
T 030 - 23 69 320 (algemeen nummer)
T 030 - 2 333 884 (consulententeam)
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

‘Gezondheid markeert tweedeling in de Utrechtse samenleving’

De psychische gezondheid van de inwoners van Utrecht is de afgelopen jaar achteruitgegaan. Dat blijkt uit de cijfers van de volksgezondheidsmonitor Utrecht die de Gemeente Utrecht op 27 februari j.l. presenteerde in Het Vorstelijk Complex in Utrecht. Zowel klachten van overspannenheid en stress, als ook depressieve klachten zijn flink verhoogd. Bij voorbeeld rapporteerde in 2008 nog maar één op de acht lager opgeleide Utrechters last te hebben van depressies, nu heeft een op de vijf klachten van die aard. Logo gezondheidsprofiel 1 klein 
Opvallend zijn verder de verschillen in gezondheid tussen de verschillende wijken. ‘Er is sprake van een tweedeling in de Utrechtse samenleving’ zo meldde een directeur van een grote Utrechtse zorginstelling tijdens de bijeenkomst. Wie in Overvecht woont of in Utrecht Zuid West, krijgt eerder last van chronische aandoeningen en leeft gemiddeld beduidend korter dan de buurman uit Utrecht Oost.

De gemeente zet in op het verminderen van deze verschillen en wil naar een brede aanpak: “We moeten ons niet alleen concentreren op meer zorg, maar ook op preventie, om te voorkomen dat deze verschillen ontstaan”, aldus Wethouder Everhardt van volksgezondheid tijdens de presentatie.

Lees hier deel 1, hier deel 2 en hier deel 3 van de samenvatting van de volksgezondheidsmonitor 2014 van de Gemeente Utrecht (totaal 24 pagina's).