Mgr. v.d. Weteringstraat 132a
3581 EN te Utrecht
T 030 - 23 69 320 (algemeen nummer)
T 030 - 2 333 884 (consulententeam)
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Invoering trekkingsrecht PGB

De PGB-regeling verandert. Per 1 januari 2015 wordt het Trekkingsrecht voor het Persoonsgebonden budget (PGB) ingevoerd. Daarnaast gaan PGB's die nu allemaal via het Zorgkantoor worden verstrekt na 1 januari onder verschillende instanties vallen. Een deel van de PGB's (met name waarbij lichtere zorg wordt geleverd) zal overgaan naar de WMO, dat betekent dat niet meer het Zorgkantoor maar uw gemeente de verstrekking van het budget gaat verzorgen. Iedere gemeente heeft daar eigen regels voor. 

Heeft u na 1 januari 2015 nog een PGB via het Zorgkantoor? Dan krijgt u na 21 augustus een brief van het Zorgkantoor waarin wordt uitgelegd wat zij van u nodig hebben. Daarnaast krijgt u ook een brief van de Sociale Verzekeringsbank waarin u gevraagd wordt om een kopie van de zorgoverenkomst(en) die u heeft, op te sturen.

Wat is trekkingsrecht? 

Het trekkingsrecht houdt in dat het zorgkantoor uw PGB niet meer naar uw eigen bankrekening overmaakt, maar dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) uw zorgverleners betaalt. Het zorgkantoor controleert vooraf of u uw PGB mag besteden aan de zorg die u wilt inkopen. U geeft zelf via een factuur, een urenbriefje of een maandelijkse betaling door aan de SVB welk bedrag aan uw zorgverlener(s) moet worden uitbetaald. De SVB betaalt vervolgens uw zorgverlener(s). Wilt u meer lezen over Trekkingsrecht? Download dan de brochure van de SVB over Trekkingsrecht.images

Voordeel van trekkingsrecht 

Er zijn meerdere voordelen. U hoeft uw zorgkosten niet meer achteraf te verantwoorden aan het zorgkantoor. Én u weet vooraf of de zorg die u wilt betalen met uw PGB is goedgekeurd.

Wat heeft het Zorgkantoor van u nodig? 

Heeft u na 1 januari 2015 nog een PGB via het zorgkantoor, dan wil het Zorgkantoor zorgovereenkomsten en zorgbeschrijvingen van u hebben. De zorgovereenkomst(en) heeft u al eerder afgesloten met uw zorgverlener(s). De zorgbeschrijvingen is nieuw en heeft u nog niet eerder ingevuld: een voorbeeld daarvan vindt u hier, met een toelichting. Aan de hand van de zorgbeschrijving beoordeelt het Zorgkantoor of de  zorg die u heeft geregeld,  past binnen wat vanuit het PGB mag worden besteed. Iedereen die in 2015 gebruik wil maken van het PGB is verplicht deze zorgbeschrijving in te vullen. Wat voorheen incidenteel gebeurde, wordt nu vooraf gedaan: er wordt beoordeeld of de zorg die wordt geboden passend is. U behoudt uw vrijheid om zelf te bepalen wie de zorg levert en op welke manier, maar deze moet wel passen binnen datgene wat is toegestaan. 

Heeft u nog geen brief gekregen van het Zorgkantoor? 

Dan hoeft u niets te doen. U krijgt dan later dit jaar een brief waarin staat wat er voor u verandert vanaf 1 januari 2015.

Wat moet ik allemaal doen?

Per Saldo, de vereniging van PGB-budgethouders, heeft een stappenplan opgesteld: dat stappenplan kunt u hier downloaden.

Heeft u verdere vragen? 

Op 25 september organiseert Steunpunt GGZ een informatiemiddag, waarin u al uw vragen kunt stellen. Kijk elders op deze website onder 'Agenda' waar en hoe laat precies.

U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met het Zorgkantoor. Zij zijn tijdens werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur bereikbaar op 0900 - 821 24 88, of via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 8