Mgr. v.d. Weteringstraat 132a
3581 EN te Utrecht
T 030 - 23 69 320 (algemeen nummer)
T 030 - 2 333 884 (consulententeam)
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Korting huishoudelijke Hulp in Utrecht voor de rechter: nu met voorbeeldbrief bezwaar maken

Op maandag 26 januari 2015 diende een rechtszaak van twee Utrechtse ouderen n.a.v. het besluit van de gemeente Utrecht om de huishoudelijke hulp terug te schroeven naar 1,5 uur per week. Zij hadden bezwaar gemaakt dat door de Gemeente was afgewezen.

Solgu, de belangenorganisatie van mensen met een lichamelijke beperking heeft een voorbeeldbrief opgesteld waarmee u bezwaar kunt maken tegen de korting. Die brief kunt u hier downloaden.

Geen informatie over aanvullende modules

De gemeente Utrecht heeft zo'n 5000 burger meegedeeld dat dit jaar de huishoudelijke hulp wordt teruggebracht naar 1,5 uur per week. Dit is volgens de Gemeente een maatwerkvoorziening, hoewel iedereen dezelfde mededeling krijgt. voor diegenen die  hiermee niet uit de voeten kunnen, zijn er aanvullende modules. Die worden  echter tijdens het huisbezoek of later in de brief met het besluit niet aangeboden. Wel staat onderaan de brief dat je bezwaar kunt maken tegen het besluit. Hierdoor zijn mensen geneigd bezwaar te maken, of men denkt 'laat maar zitten, het helpt toch niet'. Ht is een ontmoedigingsbeleid. Cliënten die het aangaat moeten beter geïnformeerd worden door de gemeente over de maatwerk-mogelijkheden. Nu wordt dat door het rookgordijn van 1,5 uur per week vertroebeld. De gemeente goochelt met woorden als 'collectieve maatwerkvoorziening', waardoor cliënten veronderstellen dat het besluit van 1,5 uur het slotakkoord is.

Keukentafelgesprek

Er zou beter onderzoek gedaan moet worden voordat er een beslissing genomen wordt over het aantal uren huishoudelijke hulp. Het leeuwendeel van de geïndiceerden heeft geen huisbezoek gehad, een telefoongesprek of dossieronderzoek kan niet doorgaan voor een gedegen onderzoek.De huisbezoeken die in een kwart van de gevallen wel zijn gedaan, kunnen niet doorgaan voor keukentafelgesprekken, dus niet voor een deugdelijk onderzoek. De uitkomst (1,5 uur per week) wordt vooraf al meegedeeld, het onderzoeksresultaat is dus al duidelijk voordat er onderzoek is gedaan. En als de uitkomst al duidelijk is, waarom zou je mensen dan nog vragen hoe vaak ze hun bed verschonen?

Tenslotte is duidelijk geworden de afgelopen weken dat er van de gesprekken geen verslag wordt opgestuurd door de gemeente, terwijl dit wel verplicht is. Op die manier kun je niet zien op grond waarvan de beslissing is genomen.

Uitspraak rechter

De rechter gaat zich over deze handelswijze buigen, binnen 6 weken volgt een uitspraak. We houden u op de hoogte.

Solgu is der belangenbehartiger in Utrecht voor mensen met een lichamelijke functiebeperking (www.solgu.nl), die de rechtszaak ondersteunt. Luister naar de pers over de Utrechtse zaak:

http://www.radio1.nl/p…/terugluisteren-uren/2015-01-26/12:00 (vanaf 11 minuten en 40 seconden)

http://www.radio1.nl/p…/terugluisteren-uren/2015-01-26/20:00 (vanaf 3 minuten en 50 seconden)