Mgr. v.d. Weteringstraat 132a
3581 EN te Utrecht
T 030 - 23 69 320 (algemeen nummer)
T 030 - 2 333 884 (consulententeam)
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schizofrenie bestaat niet: nieuwe website Jim van Os

Schizofrenie bestaat niet en heet vanaf nu 'psychosegevoeligheid'. Wat het is wordt uitgelegd op de nieuwe website van Jim van Os: https://www.schizofreniebestaatniet.nl/SBN-banier-header

Het is misschien wel de allerengste psychische aandoening: schizofrenie. Een ernstige, genetische, progressieve hersenziekte. Mensen die eraan lijden zijn ongeneeslijk ziek, en hulpverleners staan met lege handen. Waar, of niet waar?

Niet waar. Schizofrenie, dat nog altijd ten onrechte bekend staat als de ziekte van de ‘gespleten geest’, bestaat niet. Psychose bestaat wel: zo’n drie procent van de mensen heeft er als adolescent of jongvolwassene last van. Iemand die psychotisch is, neemt onder invloed van persoonlijke emoties de werkelijkheid zó vertekend waar, dat andere mensen hem niet meer kunnen begrijpen. Dat onbegrip zien we bij andere psychische aandoeningen vaak ook. Het verschil is, dat er voor mensen met bijvoorbeeld depressie of angststoornissen behandelaars klaarstaan om te helpen. Mensen met psychose echter gelden als hopeloze gevallen.

Maar dat is flauwekul. Onderzoek toont aan dat mensen met een psychose er met de juiste hulp meestal weer bovenop komen. Die hulp krijgen ze nu niet, om vier redenen. 

Een: we hebben ons dermate veel pessimisme over de toekomst van mensen met psychose aangepraat, dat hoop en herstel niet automatisch centraal staan in de behandeling.

Twee: behandelingen die aantoonbaar werken, zoals intensieve begeleiding naar opleiding of werk, zijn in de praktijk onvoldoende beschikbaar. Maar, 

Drie: We moeten ons niet blindstaren op behandeling. Veel mensen leven met verschijnselen van psychose een gewoon leven in de samenleving. Het is goed om psychotische ervaringen ook weer te kennen als deel van het leven en ze niet onnodig te psychiatriseren. Moeten we weer onze kaarten op de psychiatrie zetten? Uit de geschiedenis weten we dat daar vaak kapot gaat, wat je lief is.

Vier: in de huidige marktwerking in de zorg is geen ruimte voor het psychologische proces van herstel. Mensen met psychose worden gemarginaliseerd en blijven nodeloos hangen in een leeg, opleidingsloos en werkloos bestaan, totdat ze een vroegtijdige dood sterven: hun leven duurt een vijfde korter dan dat van de gemiddelde Nederlander. Een grove vorm van sociale onrechtvaardigheid. Initiatieven die betrokkenen zelf nemen worden evenzeer gemarginaliseerd om het primaat van de zorg veilig te stellen. Instellingen en zorgverzekeraars trekken daarin samen op. Herstel wordt alleen maar gewaardeerd in functie van de gevestigde zorg. Dat primaat moet worden doorbroken.

Wij willen met de makers van de site de term schizofrenie uitbannen, en ruimte scheppen voor nieuwe behandeling en begeleiding van mensen met psychose.Met psychosegevoeligheid kun je goed leren omgaan en op de website worden diverse publicaties aangeboden die wij voor u hier verzameld hebben: 

-   Honderd fabels en feiten over schizofrenie en psychose

-   De 5 fasen van psychose en herstel

-   14 uitgangspunten voor goede zorg bij psychose

Deze site is bedoeld voor iedereen die met een psychose te maken krijgt (en zijn omgeving). De site geeft de meest nuchtere en hoopvolle informatie die er is, over psychosegevoeligheid. Want onze maatschappij én veel hulpverleners lopen achter. Bij een psychose valt al gauw de term schizofrenie. En bij schizofrenie denkt iedereen aan een verwoestende hersenziekte. Maar dat is onjuist.