Mgr. v.d. Weteringstraat 132a
3581 EN te Utrecht
T 030 - 23 69 320 (algemeen nummer)
T 030 - 2 333 884 (consulententeam)
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steunpunt GGZ gecertificeerd als 'Zelfregiecentrum Utrecht'

Steunpunt GGZ Utrecht is in maart gecertificeerd als Zelfregiecentrum Utrecht, door de stichting Zelfregiecentra  Nederland. Daarbij hoort een logo waarmee die status wordt zichtbaar wordt gemaakt:

logo-ZRC-Utrecht

Een Zelfregiecentrum is een integrale algemene voorziening. Het hoofdprincipe is ‘Halen én brengen’ wat wil zeggen dat zowel bezoekers, deelnemers als medewerkers iets te halen én iets te brengen hebben. Ervaringskennis en –deskundigheid zijn de leidende werkzame factoren. Activiteiten worden binnen een fysieke locatie en/of in de wijk georganiseerd.

Een Zelfregiecentrum geeft door middel van het versterken van zelfregie invulling aan de doelen van de WMO, de Participatiewet, alsook de Zorgverzekeringswet en Wet Langdurige Zorg. Een Zelfregiecentrum als integrale en gekantelde voorziening nodigt uit tot een integrale financiering.

Kenmerken

Een Zelfregiecentrum kenmerkt zich door:

  1. doelgroep: integraal voor alle burgers én op voorhand geschikt voor mensen met een psychische kwetsbaarheid waaronder verslaving en mensen die dak- en/of thuisloos zijn.
  2. werkwijze: zelfregieversterkend, gebruik makend van ervaringskennis- en deskundigheid, gericht op eigen kracht en (persoons-)kwaliteiten.
  3. opbrengsten: persoonlijk en maatschappelijk herstel; opbouw sociaal netwerk; vangnet; groei op de participatieladder; van betekenis worden; ontzorging.

Naast Steunpunt GGZ Utrecht als zelfregiecentrum zijn er andere zelfregiecentra in Nederland actief waaronder Venlo, Den Bosch, Weert, Nijmegen, Lelystad, Den Haag, Gouda, Alkmaar en Zeeland.

De positie en rol als Zelfregiecentrum Utrecht betekent dat Steunpunt GGZ Utrecht nauw zal samenwerken met andere organisaties die zijn gecertificeerd en met de landelijke organisatie Zelfregiecentra Nederland die de belangen landelijk vertegenwoordigt. Daarin wordt nauw samengewerkt met het landelijk Platform GGZ, waarvan alle zelfregiecentra ook lid zijn.  Voor het werk in Utrecht betekent dit certificaat dat duidelijker en zekerder wordt wat cliënten en hun betrokkenen van het Steunpunt GGz mogen verwachten en waarop zij kunnen rekenen. 

logo-ZRCentraNL-medium