Mgr. v.d. Weteringstraat 132a
3581 EN te Utrecht
T 030 - 23 69 320 (algemeen nummer)
T 030 - 2 333 884 (consulententeam)
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steunpunt GGZ genomineerd voor Joke Smitprijs

Steunpunt GGZ Utrecht is genomineerd voor de Joke Smitprijs 2011, vanwege zijn ondersteuning van de beweging ´Stop Stalking´.

Steunpunt GGZ ondersteunt de Beweging Stop Stalking die de (rechts)positie van slachtoffers van Stalking wil verbeteren, door onderlinge ondersteuning en belangenbehartiging. De beweging is een een groep slachtoffers van Stalking uit de regio Midden Westelijk Utrecht, die niet of nauwelijks in de openbaarheid treedt vanwege het risico van geweldpleging door de stalker.

Stalking is het stelselmatig lastigvallen en belagen van een persoon, door die te achtervolgen, steeds op hinderlijke wijze contact op te nemen,  te bedreigen en soms ook door het toepassen van fysiek geweld. Stalking kan voorkomen in privérelaties, maar ook publieke figuren, zoals politici, kunnen slachtoffer zijn van stalking.
Voor het slachtoffer betekent stalking een sterke inbreuk op de privacy. Dit belagen verziekt het leven soms zodanig, dat hij of zij er psychische schade door kan oplopen. De gestalkte ervaart een gevoel van onmacht en onveiligheid door het besef dat de stalker overal kan opduiken en dat ieder telefoontje van de stalker afkomstig kan zijn. Het slachtoffer zal soms zichzelf de schuld geven van de stalking . Ook de reactie van de omgeving kan hiertoe bijdragen ('waar rook is is vuur', 'waar twee vechten hebben er twee schuld'). In latere stadia kan het gebeuren dat het slachtoffer situaties uit de weg probeert te gaan die mogelijk tot contact met de stalker kunnen leiden. Isolement en vaak ook langdurige juridische procedures leiden ertoe dat slachtoffers maatschappelijk vastlopen. Stalking veroorzaakt gevoelens van depressie, schaamte, angst, laag zelfvertrouwen en machteloosheid, die vaak aanhouden nadat de stalking is gestopt. Ook de kinderen van de slachtoffers hebben daaronder te leiden. Voor slachtofers is de voortdurende dreiging een uitputtingsslag  en de context van stalking en de machtsuitoefening daarbinnen wordt over het algemeen onvoldoende herkend en erkend niet aleen in het openbaar bestuur, maar ook in de hulpverlening.

De Joke Smit-prijs is een prijs die de regering uitreikt om het belang van de bevordering van de emancipatie in de Nederlandse samenleving te onderstrepen. De regeringsprijs is vernoemd naar Joke Smit (1933 - 1981) die een vooraanstaande rol heeft vervuld in de vrouwenemancipatiebeweging. De prijs wordt dit jaar voor de 13e keer uitgereikt.
Voor de Joke Smit-prijs 2011 is dit jaar het thema ‘veiligheid en weerbaarheid van vrouwen en meisjes' vastgesteld. Veel meisjes en vrouwen in Nederland hebben te maken met onveiligheidsgevoelens en geweld. Bij de meest ernstige vorm van partnergeweld zijn vrouwen bijna altijd slachtoffer en mannen dader. Machtsverschillen en stereotiepe denkbeelden hangen hiermee samen.
De prijs wordt op dinsdagmiddag 20 december 2011 uitgereikt in Diligentia in Den Haag.