Samen Deskundig voor familieleden en naastbetrokkenen

Steunpunt GGz Utrecht startte in het najaar 2012 met een cursus Familie-ervaringsdeskundigheid voor familieleden/naastbetrokkenen van mensen met psychische c.q. psychiatrische problematiek’. De cursus is bedoeld voor familieleden en anderen die al langere tijd zijn betrokken bij een directe naaste met psychische problematiek. De cursusbijeenkomsten zijn bedoeld om ervaringen uit te wisselen, vaardigheden te leren en thema’s uit te diepen. Het is dus geen groep voor therapie. Voorwaarde is dat deelnemers met enige afstand kunnen spreken over de eigen ervaringen en daar niet volledig door worden in beslag genomen.

In de cursus leren de deelnemers om hun ervaringen als naastbetrokkene te benoemen en te verdiepen tot ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Hiermee kunnen zij andere familieleden ondersteunen, in gesprek gaan met hulpverleners en beleidsmakers, en vooral ook ontdekken hoe om te gaan met het familielid die steun en behandeling nodig heeft.

Familieleden doorlopen een proces van verlies en verdriet, maar daarvan kunnen we ook een proces van onderlinge steun en kracht maken, waarin familieleden en naastbetrokkenen met elkaar tot een nieuwe krachtigere positie en rol komen. Het uitwisselen hierover komt tevens aan de orde tijdens de cursus.

De cursus wordt gegeven in een reeks van twee maal 10 dagdelen van tweeëneenhalf uur, met steeds twee weken tussen de bijeenkomsten, onder begeleiding van een ervaren trainer van het Steunpunt GGZ Utrecht. Het programma is beschreven in het cursusboek. In het programma komen de volgende thema’s aan de orde:

Herstel (fasen); In gesprek met hulpverleners – triade; Sociale net werk (analyse); Draagkracht/draaglast; Uitbreiden steunsysteem*; Rollen en rolverwisseling/verandering; Grenzen bewaken; Gesprekstechnieken; Omgeving; begrip en hoe om te  gaan met  omgeving; Rechten en plichten familie – privacy; Klacht reglement en adviesrecht. Daarnaast zijn er diverse gastsprekers.

De cursus wordt zowel door middel van open inschrijving als in-company gegeven, in instellingen voor zorg en ondersteuning, cliëntenorganisaties,welfzijnsorganisaties. Belangstelling neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">
Wilt u meer informatie? Download dan hier de informatiefolder.