ggz-utrecht-vrijwilligers-01

Ervaringswerker worden?

Bij Steunpunt ggz werken verschillende vrijwilligers met ervaring met psychosociale problemen. Ervaringswerkers dus! Zij leveren zo een bijdrage leveren aan een meer inclusieve samenleving. Zo zijn jouw persoonlijke ervaringen goud waard geworden.

Graag stellen wij een aantal ervaringswerkers aan je voor: Rayan, Anky, Esme, Hugo en Chade.
Zij staan exemplarisch voor de werkzaamheden die ervaringswerkers bij het Steunpunt ggz uitvoeren. Naast deze voorbeelden zijn er zeker nog andere mogelijkheden, maar zij geven al een aardig beeld.

Rayan

Rayan loopt twee dagdelen per week mee op Utrecht Centraal om – in samenwerking met de mensen met Veiligheid & Service van de NS – in contact te komen met mensen met onbegrepen gedrag. Rayan weet maar al te goed hoe het is om verward te zijn en hoe frustrerend het is wanneer je niet begrepen wordt. Gelukkig heeft hij zijn psychose gevoeligheid nu redelijk onder controle. Hij heeft diverse cursussen gedaan en is nu al een aantal jaar aan de slag als ervaringswerker bij Steunpunt ggz. Het werk geeft hem veel voldoening en helpt hem bij zijn eigenwaarde. De contacten op Steunpunt ggz zijn voor hem belangrijk. De teamleider pikt adequaat zijn signalen van te veel stress op zodat een terugval beter voorkomen kan worden.

Anky

Anky voert Herstelondersteunende gesprekken met mensen die problemen ervaren op meerdere levensgebieden. Ze helpt mensen om helder te krijgen. Waar ligt hun veerkracht? Wat zijn de persoonlijke uitdagingen? Maar vooral waar mensen mee aan de slag willen! Dit doet ze met behulp van de vragenlijst Positieve Gezondheid. Wanneer mensen aan de slag gaan met hun herstel, houdt Anky een vinger aan de pols. Loopt het herstel zoals gewenst of is aanpassing nodig? Anky-de-Anker noemen de mensen haar. Uit ervaring weet Anky hoe het is om voortdurend met herstel bezig te zijn, maar weinig op te schieten. Die ervaringen deelt ze graag, maar vooral biedt ze hoop en houdt ze een ieders motivatie hoog!

Esme

Esme heeft ruim 5 jaar voor haar dementerende man gezorgd en zorgt nog altijd voor haar neefje van 32 die een verstandelijke beperking heeft. Zorgen voor anderen zit in haar genen, maar ze weet ook hoe zwaar het is! Daarom heeft Esme jarenlang deelgenomen aan de AMWAHT groepen, ondersteuning voor mantelzorgers met een migratieachtergrond. Nu ze meer vrije tijd heeft en een cursus heeft gevolgd, is Esme zelf begeleider van een AMWAHT groep geworden. Ze wordt blij van hetgeen ze voor anderen kan betekenen!

Hugo

Hugo kampt met psychische klachten, van stemmingsproblemen tot angsten. Hij heeft goede periodes en slechte periodes… In de goede periodes helpt Hugo als ervaringswerker bij diverse activiteiten van Steunpunt ggz. Zo geeft hij regelmatig voorlichting op scholen. In minder goede periodes komt hij wekelijks naar de inloopochtend en af en toe om samen te lunchen. Hugo is schrijfcoach bij het digitaal Herstelverhaal. Dit kan hij in eigen tempo doen waarbij hij altijd kan rekenen op support van zijn collega-schrijfcoaches. Zijn vrijwilligerswerk is voor hem een stabiele factor dat hem veel voldoening geeft.

Chade

Chade is een paar jaar geleden als vluchteling naar Nederland gekomen. Hij heeft een zware tijd achter de rug. Het vinden van een nieuwe balans in een nieuw land met een andere maatschappelijke positie viel hem zwaar. In een land waar iedereen lijkt te bouwen aan een succesvol bestaan vindt hij het lastig om, om te leren gaan met stress en somberheid. Bij Steunpunt ggz heeft hij lotgenoten ontmoet waarbij er ruimte is voor zowel de pijn als de veerkracht. Chade heeft goed contact met zijn lotgenoten en cultuurgenoten. Als ervaringswerker bij Steunpunt ggz is Chade hun vraagbaak en steun en toeverlaat geworden. Hij organiseert met collega’s regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten over actuele thema’s.

Wil jij ook ervaringswerker bij Steunpunt ggz worden?

Heb jij zelf ervaring met psychosociale problemen of ben je er mee bekend omdat een vriend of familielid hier mee kampt? Wil je aan de slag met deze ervaringen en andere helpen? Wordt dan vrijwilliger / ervaringswerker bij Steunpunt ggz! Bij Steunpunt ggz werken wij diversiteitsensitief en hebben vinden sociale inclusie erg belangrijk!

De motivatie om bij ons vrijwilligerswerk te doen en met jouw ervaringen aan de slag te gaan, kan verschillen en in de loop der tijd veranderen zoals dit plaatje laat zien.

Als vrijwilliger ben je verbonden aan één van onze teams. Welk team hangt af van jouw wensen en competenties en onze mogelijkheden. Er is in ieder geval altijd plek voor een (nieuwe) vrijwilliger!

Als je eenmaal als ervaringswerker bij ons aan de slag gaat mag je dit van ons verwachten:

1. Kennismaken

We beginnen altijd met een kennismakingsgesprek met één van de collega’s bij het Steunpunt. In dit kennismakingsgesprek luisteren wat de motivatie van de potentiële vrijwilliger is en vertellen wij meer over die activiteiten van het Steunpunt die aansluiten bij de wensen. Een dagje meelopen behoort tot de mogelijkheden. Wanneer er een match is gemaakt tussen wensen en mogelijkheden dan nemen we de tijd om samen een inwerkprogramma te maken.

a. Je kunt de introductie training ervaringsdeskundigheid volgen: Is ervaringsdeskundigheid iets voor mij?
b. Je kunt de cursus Samen Deskundig of Familie Ervaringsdeskundigheid volgen.
c. Je kunt diverse trainingen vanuit de Vrijwilligersacademie volgen en praktijkervaring bij Steunpunt ggz opdoen.

2. Inwerken

Tijdens deze fase ga je aan de slag met een gerichte taak of rol. Hierbij zal je worden begeleidt door een collega vrijwilliger en/of een collega uit het team. In deze fase is er aandacht voor de wederzijdse ervaringen, de wijze waarop de contacten met inwoners verlopen, de ondersteuningsbehoefte of behoefte aan zelfstandigheid, het samenwerken en de mate waarin de benodigde informatie is aangedragen. In deze fase zoek je in je eigen tempo jouw weg binnen de werkzaamheden en de samenwerking binnen het Steunpunt.

a. Je kunt snuffelen aan diverse activiteiten die vanuit Steunpunt ggz wordt aangeboden.
b. Je neemt deel aan de inloopochtend en begeleidt de deelnemers naar vermogen.
c. Je maakt een keuze wat je leuk vindt en waar je blij van wordt: welk team en activiteit heeft jouw voorkeur?

3. Aan de slag!

Je bent inmiddels goed ingewerkt, kent het reilen en zeilen van het Steunpunt en kan de werkzaamheden zelfstandig uitvoeren en draait mee met de processen en afspraken binnen jouw team. Heb je wensen om door te groeien, trainingen te volgen en/of op termijn andere taken (er bij) te doen, kun je dit altijd bespreken met jouw teamleider.

Uiteraard kun je deelnemen aan onze intervisie mogelijkheden, ben je van harte uitgenodigd op onze lunchreferaten en ben je onmisbaar op onze teamuitjes!

Interesse?

Stuur een mail met motivatie naar steunpunt@ggzutrecht.nl.
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om jouw wensen en onze mogelijkheden samen te bespreken.

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn