Jezelf ontwikkelen

Er valt altijd iets te leren en/of samen te ontdekken!

Steunpunt GGZ biedt veel verschillende mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Weet je niet waar je moet beginnen? Loop dan eens binnen op onze inloopochtenden, elke woensdag van 10 – 12 uur. Hier kun je ook terecht wanneer meer wilt weten over vrijwilligerswerk bij ons.

  • Wil je onder begeleiding en met een heldere structuur (terug)kijken naar jouw levensverhaal? Schrijf je dan in voor het Herstelverhaal.
  • Wil jij jouw ervaringen delen met anderen met vergelijkbare ervaringen? Neem dan deel aan één van onze lotgenotengroepen.
  • Wil jij met jouw ervaringen anderen gaan helpen? Schrijf je dan in voor de cursus ervaringswerker!
  • Wil jij ook op die momenten dat je in de war bent zelf de regie houden? Maar dan een afspraak voor een hulpkaart?

Inloopochtend

Wil je gewoon contact met anderen voor de gezelligheid? Wil je graag eens met een ander praten over jouw leefomstandigheden of over je zorgen? Zou je graag vrijwilligerswerk of een cursus willen gaan doen maar je weet nog niet wat precies? Loop dan gerust eens binnen tijdens onze inloopochtend. Deze is elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur aan de Kaatstraat 18 te Utrecht.

Impressie van de inloopochtend

Een cursus volgen

Wij bieden verschillende cursussen en trainingen. Een aantal curussen en traingen bieden aan op de Kaatstraat 18 in Utrecht. Daarnaast bieden wij een aantal cursussen aan via de vrijwilligersacademie.

Centraal in vrijwel al onze cursussen is de meerwaarde die wij zien in ervaringskennis. Wij vinden het belangrijk dat de stem en het verhaal van mensen met een psychische kwetsbaarheid en/of psychosociale problemen en hun naasten, al dan niet met een migratieachtergrond gehoord worden. De cursus Samen Deskundig en Familie Deskundigheid gaan over hoe je ervaringen kunt omzetten in ervaringskennis.

Mensen met een psychische kwetsbaarheid of verslavingsproblemen hebben veel te vertellen. Ieder heeft een eigen verhaal over wat hem of haar is overkomen. De cursus herstelverhaal biedt de mogelijkheid om hier onder begeleiding van een ervaringsdeskundig coach je verhaal te schrijven. Je herstel hoeft niet afgerond te zijn om dat te kunnen doen. Herstel betekent dan dat je kracht en zelfvertrouwen terugvindt en weer aan een toekomst kunt bouwen. De ervaring leert dat het schrijven hier een belangrijke bijdrage aan kan leveren. In deze cursus kijk je onder meer terug op betekenisvolle ervaringen, hoe hulpverlening voor jou is verlopen en wie of wat je steun geeft. Samen met de coach onderzoek je de verschillende aspecten van je herstel en hoe je nu in het leven staat. Aan de hand van één thema per keer schrijf je een tekst en stuur je die in. De coach geeft feedback en stelt aanvullende vragen. Het ‘gesprek’ dat zo ontstaat levert het materiaal voor je verhaal. De structuur van de cursus biedt helderheid. Standaard vindt de begeleiding plaats per e-mail. In overleg zijn ook andere manieren van communicatie mogelijk. Voor meer informatie of aanmelden: mail naar e-coaching@ggzutrecht.nl of bel 030 236 9320. 

Maak een kennismakingsgesprek met één van onze herstelcoaches en bespreek samen of het Herstelverhaal wat voor jou kan beteken. We hebben ook Arabisch sprekende herstelcoaches, mannen en vrouwen. Stuur een mail naar steunpunt@ggzutrecht.nl of bel tijdens kantooruren naar 030 236 9320.

De Hulpkaart

De Hulpkaart is een kaartje zo groot als een bankpas waarop je alle informatie zet die belangrijk is wanneer je even hulp nodig hebt. Op deze manier weten omstanders hoe zij jou het beste kunnen helpen. Er staat op wat er aan de hand is, wie de contactpersonen zijn en andere zaken die u belangrijk vindt. U kunt de kaart altijd bij u dragen en laten zien aan de mensen die u uitkiest.

 

Op de website van Hulpkaartutrecht.nl vind je alle informatie en kun je zelfstandig een hulpkaart aanmaken. Wil je hierbij hulp? Wil je eens onder begeleiding een gesprek met jouw naasten over wat jou helpt wanneer je in de war bent. Dat kan!  Je kunt een afspraak maken met onze Hulpkaart Coördinator Annie den Braber via 06 1939 4324. 

Annie is eveneens beschikbaar voor informatie en ondersteuning aan professionals, van wijkagent tot openbaar vervoer medewerkers en van praktijkondersteuners tot ggz professionals.

Lotgenotengroep

Lotgenoten- groep

In samenwerking met de Depressievereniging, Labyrinth-in-Perspectief en de Borderline Stichting organiseren wij wekelijks diverse lotgenotengroepen.  Ook ondersteunen wij mensen die een (nieuwe) lotgenotengroep willen opzetten. Wij beschikken over meerdere ruimtes voor groepen tussen de 4 en 12 personen. Voor voorlichtingsbijeenkomsten kan de ruimte in theateropstelling worden ingericht en kunnen we 25 – 30 mensen deelnemen. Ook ondersteunen wij online bijeenkomsten.

Vrijwilliger worden

Het doen van vrijwilligerswerk is een “win-win-feestje”! Jij wordt vast blij van jouw inzet voor anderen en van de samenwerking in één van onze teams. Wij worden blij van jouw unieke kennis en vaardigheden en genieten van jouw inzet en gezelschap. 

 

Wij hebben vrijwilligerstaken in alle maten en vormen. Wil je gewoon één keer per week een paar uurtjes onder de mensen zijn en wat hand en span werkzaamheden doen? Kan! Wil jij meedraaien met één van onze projecten? Kan! Heb je een goed idee en wil die bij ons als vrijwilliger gaan opzetten! Bespreekbaar!

Meld je aan via een mail naar steunpunt@ggzutrecht.nl of bel tijdens kantoortijden naar 030 236 9320 (bij voorkeur op maandag, dinsdag of woensdag). Dan plannen we een kennismakingsgesprek in.